Bloggtext: "Manifestationer av Guds kraft"

En viktig fråga: Behöver Gud oss?

Ett av de många nya begreppen, ja rentav "modeorden" som florerar rikligt från talastolarna idag är ordet "Gudsmanifestationer". Vad som exakt menas med det är som så ofta tidigare helst hållet i så stor oklarhet som möjligt. Innehållet i begreppet får inte testas eller ifrågasättas för då: förkastar man Gud själv, är den bakomliggande föreställningen.

Går man till andra språk hittar man att 'manifestation' (Eng) är det samma som "uppenbarelse". Det vill säga att något som varit antytt men dolt har tagit gestalt och fått tydlig form så att det kan uppfattas med även de fysiska sinnena. Att "Ordet blir kött" är den starkaste enskilda demonstrationen av just den innebörden. När ett tänkt ord tar gestalt är det en manifestation.  Det har sin rot i latinets "manus", dvs ordet för "hand" som leder direkt till handskrift = manuskript.  En manifestation är alltså en handgriplig och synliggjord men hittills dold sanning.

Det är till och med så att "manifestation" bokstavligen nödvändiggör att det som uppenbaras är synligt för ögat.  1 Joh 1:1 "Det som var från begynnelsen, det vi har hört, det vi med egna ögon har sett, det vi har skådat och rört med våra händer, om detta vittnar vi: Livets Ord."  För att Guds Ord blev kött och således manifesterades för oss predikar vi Kristus. Det är inte vår predikan som manifesterar Kristus. Genom vår predikan kommer ordet till människor som då när de tar emot det blir delaktiga i att Kristus tar sin boning i dem genom pånyttfödelsen och sedan får handgriplig  gestalt i världen genom den kropp som är min och din och tillsammans är "Hans kropp dvs församlingen." Kristus  manifesterar alltså sig själv genom dem i vilka Han tar sin boplats.

Nu är det dock inte på minsta vis så att det är i den meningen ordet 'manifestation' används allmänneligen. Nu betyder det att vi genom att i en nära nog besvärjelseliknande rabbling av 'böneord' eller något som utges för att vara "åkallan" hjälper Gud att kliva fram ur sin vanmakt och att det är vi som auktoriserar Gud att handla genom att vi frambringar en gudsmanifestation utifrån våra handlingar. Dessa gudsmanifestationer har olika dynamik, de lär förekomma i en stigande skala från lite effektiva, dvs knappt synbara, till så mäktiga att de kan få Gud att handla som vi uttalar. För, heter det numera, det är vi som måste ge Gud auktoritet genom det som vi talar till Honom.


Allt fler delar av den samtida strömmen av föregivet andliga verk ansluter sig till en eller annan version av denna absurda galenskap. nästan bokstavligen har människan skapat Gud till sin avbild och är nu Guds mästare. Dolt bakom dimridån: Guds manifestationer beror på oss.

Manifestation är i grunden alltså uppenbarelse. Apokalypsos = något tidigare dolt görs synligt för oss. Det handlar främst om att det täckelse som funnits för deras ögon som inte såg vem Guds Smorde var dras undan så att de ser vem Han är. (Luk 2:32 jfr Jes 25:7)  Det handlar om hemligheten som varit fördold till dess att Kristus kommer (Rom 16:25)  Det handlar om hur kunskapen om Gud förmedlas till den som tror Ef 1:17. Det handlar om det som förmedlas till de heliga för församlingens uppbyggelse (1 Kor 14:6, 26).

Det handlar i andra rummet om hur Kristus vid sin andra ankomst blir synliggjord för de troende. (1 Kor 1.7, 1 Pet 1:7, 13, 4:13)  Manifestationen är alltså hans egen ankomst. Även när det gäller domen över ogudaktigheten 2 Tess 1:7 jfr Rom 2:5).


Sista boken i NT kallas för Apokalypsen.. Dvs  Apokalypsis Ieso Christo. Guds manifestation är summerad i Sonen.  Hans kraft makt och härlighet är Gudomens jordiska manifestation. Aldrig någonsin är det något som människor gör för Gud eller för att få Gud att agera.

Så vem uppenbarar vad för vem? 


Makten är Hans. Han är i den bemärkelsen enväldig och när Han delegerar auktoritet blir den aldrig deras utan förblir Hans och äran faller alltid Honom till. "Själva skapelsen väntar och längtar efter att Guds barn skall uppenbaras!" Rom 8:19  "Hos var och en visar sig (apokalupto) Anden så att det blir till nytta." (1 Kor 12:7)  Någon fristående, från församlingen skild egen maktutöving kallas inte för en manifestation.

Manifestation=uppenbarelse. Det förekommer som substantiv 159 ggr i Skrifterna i SFB15s form. (I NT finns 15 förekomster) 144  ggr handlar det om "mishkan", dvs uppenbarelse tältet som ju är Tabernaklet byggt enligt Guds mönsterbild. De övriga fyra tilfällena i GT är följande:

2 Sam 7:17 "Alla dessa ord och hela denna uppenbarelse talade Natan till David."
Psa 19:1 (Rubriken: Skapelsens och Ordets uppenbarelse) Hela psalmen talar om Guds manifestation av sig själv genom två av varandra beroende företeelser: skapelsen och Ordet. Två böcker, men en berättelse! Se Rom 1

Ordsp  29:18 "Utan uppenbarelsen går folket vilse, lycklig är den som tar vara på Guds undervisning."
Jes 29:11 "All uppenbarelse har blivt för er som en förseglad bokrulle. Räcker man någon som kan läsa en sådan bokrulle säger denne: Jag kan inte, den är ju förseglad. Och räcker man den till någon som inte kan läsa och ber denne göra det. Så svarar denne "Jag kan inte läsa."
Vad gör Guds självuppenbarelse med en människa? 
I den välkända dialogen mellan Petrus och Jesus om vem folk ansåg Jesus vara får vi veta ett svar.
"Petrus svarade:" Du är Messias, den levade Gudens Son."
Jesus svarade honom: "Välsignad är du Simon Jonas son, för det är inte kött och blod som har uppenbarat det för dig, utan min fader som är i himlen."


Hela Nya Testamentet är en enda klarläggning av detta kärnhus i den kristna tron.  "Detta är det eviga livet: att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus."

När det således görs gällande av den manipulerande och agendadrivna skaran av profeterande och gapiga ryttare på känslornas vågor att de kan framkalla 'gudsmanifestationer' måste frågan ställas om denna religösa teater åstadkommer vad det enligt Guds eget ord är som 'uppenbarelsen åstadkommer.'

Gör den inte det är det inte en Gudsmanifestation alls.

Och det är synnerligen allvarligt att  kalla det för Guds kraft som inte åstadkommer vad Gud redan har sagt att Guds makt åstadkommer.

Lukas 1:35 "
Ängeln svarade henne: "Den helige Ande ska komma över dig, och den Högstes kraft ska vila över dig. Därför ska barnet som föds kallas heligt och Guds Son." Jfr med Johannes 1:12 "Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätten/makten/auktoriteten att bli och kallas Guds barn, åt dem som tror på Hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud."


Apg 6:7 "Och Guds ord hade framgång och antalet lärjungar i Jerusalem växte kraftigt. Även en stor grupp präster började lyda tron." 

Apg 8:10 beskriver en människa som gjorde anspråk på att vara någon och sa sig ha stora krafter utifrån sig själv.  "
Men i staden fanns sedan tidigare en man vid namn Simon, som utövade magi och hade slagit folket i Samarien med häpnad. Han sade sig vara något stort,  och alla, både små och stora, lyssnade till honom och sade: "Det är han som kallas Guds stora kraft!" De hade lyssnat till honom därför att han länge fascinerat dem med sin magi."

Lyssna på dessa profeter i samtiden som talar vitt och brett om sin kraft och sina uppenbarelser! Kraften är deras och de är enligt egen utsago bemyndigade att tala å Guds vägnar. De har kraft tills någon utmanar dem i Guds den Allsmäktiges namn! Vad är det för krafter de manifesterar? Fråga Guds ord..


Vad är vårt budskap?

Rom 1:16 "Jag skäms inte för evangelium, det är Guds kraft till frälsning för var och en som tror.." Jfr 1:4 "
Evangeliet handlar om hans Son, som till sin mänskliga natur är född av Davids ätt  och som genom helighetens Ande med kraft har bevisats vara Guds Son efter uppståndelsen från de döda: Jesus Kristus, vår Herre.  Genom honom har vi fått nåd och apostlaämbete för att föra människor av alla folk till trons lydnad för hans namns skull.


1 Kor 1:17-19  Kristus har ju inte sänt mig för att döpa utan för att predika evangeliet, men inte med vältalig vishet så att Kristi kors förlorar sin kraft.  Ordet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft. Det står ju skrivet: Jag ska göra slut på de visas visdom och förkasta de förståndigas förstånd. Jfr 1 Kor 1:24-25  "Men för de kallade, både judar och greker, predikar vi Kristus som Guds kraft och Guds vishet.  Guds dårskap är visare än människor, och Guds svaghet är starkare än människor." 

1 Kor 4:20 "Guds rike består inte i ord utan i kraft". Inte i de många upprepningarnas förödande förlust av innehållet i själva orden. Inte i den högljudda ljudnivån, inte i de mantralikanande slagorden, inte i de extatiska bönerna, inte i den hysteriska frenesi i jakten på "upplevelser" utan i det liv som följer av att ha förstått Guds kraft.

1 Kor 12:2 "Därför skall ni veta att 'ingen som talar genom Guds Ande säger förbannelse över Jesus" och att ingen kan säga att 'Jesus är Herre', annat än i kraft av den Helige Ande."


Kol 2:11-12  "I honom blev ni också omskurna, inte med människohand utan med Kristi omskärelse, när ni avkläddes er syndiga natur  och begravdes med honom i dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron Guds kraft, han som uppväckte honom från de döda.  Ni var döda genom era överträdelser och er oomskurna natur, men också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser.."

2 Tim 1:7-8 
 Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.  Skäms alltså inte för vittnesbördet om vår Herre, och inte heller för mig som är hans fånge, utan bär också du ditt lidande för evangeliet genom Guds kraft. Han har frälst oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av våra gärningar utan genom sitt beslut och sin nåd som han har gett oss i Kristus Jesus från evighet.

Det talas alltså i nutiden om Gudsmanifestationer och om att dessa skulle vara på olika nivåer och bara de mest betrodda låter Gud uttala maktord som kan åstadkomma mirakler i parti och minut. Världen över lovas Eldskonferenser, Mirakel och Underkonferenser, 'särskilt smorda' förkunnare drar land och rike runt och ordnar  "Folkväckelse"..

Bortsett från panegyrin och pratet och förhärligandet av människor, var är kraften? Vad kraften skall åstadkomma står i det ovanstående. Var är det? Var är det folk som lever i tro på Guds ord? Överallt finns det folk som lever på upplevelser utan livsförvandlande helgelse. Men Människosonen frågar efter om Han skall finna tro på Jorden när Han kommer.

Bibeln känner inte till manifestationer av "Guds kraft" som inte åstadkommer det vartill Kristus kom, gav sitt liv och uppstod från döden för att stadkomma.

Gaphalsar och dansande dervischliknande profetskaror känner Bibeln till, De är sensationalismens och sensualismens apostlar och kallas 'Baalsprofeter". Deras fokus är deras ministry, inte Guds verk.

När skall det uppenbaras för dem?
Men det finns väl inte bland de manifestationer som de har utrymme för.



Björn Donobauer Doncaster 30 juli 2019








Share:

No comments:

Post a Comment

Mest lästa

Senaste inlägg