Sprängstoff

Det finns en märkligt minerad mark under allas våra fötter. Ett tabu som sällan eller aldrig ens nämns vid namn.I allafall inte bland män.
Det handlar om oss  män och vår sexualitet. Eller den till synes självklara rätten att 'kan man så ska man'.

Ingen annan egenskap hos männen än denna basdrift skapar så oerhörda sorger, plågor och skador i hela världen. Bara under ett år förgriper sig män med en eller många våldshandlingar sig mot 27.000 kvinnor över 18 år i Sverige. Det är som om hela Ålands befolkning skulle vara utsatt för våld.

Maktlösheten hos dessa våldsverkare uttrycker sig i de mest förnedrande och kränkande former. Och majoriteten av brotten innefattar en eller annan sexuell handling. Könet hos männen har urartat och blivit ett vapen mot människor som inte är som vi män.

Det är en tickande bomb, en näve apterade handgranatar innanför skjortan på oss alla. Vi män måste börja ifrågasätta hur vi definierar och agerar utifrån vårt kön. Det har kvinnorna sagt länge. Ända sedan Lysistrates sexstrejk i teaterpjäsens form, för att då ena stridande kombattanter i ett krig, har kvinnor försökt förmå oss män att lämna våldets och könsmaktens köttgrytor.

Men vi har inte orkat lyssna. Det är för plågsamt att vara man och läsa om mäns övergrepp. Det är pinsamt att räknas till fylleknullarnas sällskap, det är en plåga att kvinnor skräms av män som inte har vett att skämmas. 

När George Orwell beskriver det mänskliga samhället i sin allegoriska berättelse så slutar hans bok med att den från grymma människor rensade djurfarmen tas över av de av djuren som är bättre än andra. I hans bok är det svinen. Dessa inleder en kampanj för att ta över makten och när de gjort det börjar de lägga sig till med människornas dryckesvanor. För att finansiera sitt missbruk säljer de av djur. Till de människor som de en gång drivit bort. Sina egna närmaste säljer de ut. 

En afton står de ännu inte utsålda djuren, de som betraktas som nyttiga än, och ser på ett fylleslag mellan människor och grisar. Alliansen har bildats, fienden har blivit förhandlingspartner och tillhandahållare av varor som bara svin behöver. Djuren ser från den ene till den andre, och kan inte längre skilja dem åt.

Kombinationen alkohol och självsvåldig sexuell makt utan ansvar är en av mannens värsta fiender. Och därmed också alla andra levande varelsers.

Evolutionen har lyckats så gränslöst illa att vi idag har en teknologi som står skyhögt över oss, men en moralisk förpliktelse som ligger långt under alla andra levande varelser.
Det är vår olycka.

Det är få som vill kliva upp på den barrikaden och ta bladet från munnen.  'Numbers who wanna be heroes  number practi'cly zero, but there are millions who want to be civilians.'

Men om det skall finnas en chans att nå en bättre framtid måste vi våga vara hjältar som ifrågasätter den manliga sexualitetens anspråk.

Teddy Donobauer oktober 2011
Share:

No comments:

Post a Comment

Mest lästa

Senaste inlägg